Apartmani Rotim - Vino i vinarije

Naš smještajni objekt nalazi se na obali poluotoka Danca na početku Prižbe, odakle se pruža prekrasan pogled na more i male nenaseljene otoke koji se nalaze točno ispred jer smo na samom vrhu poluotoka ...

Vino i vinarije

Vinarstvo otoka Korčule specifično je u Dalmaciji jer, za razliku od ostatka regije koju su proslavile crne sorte, na otoku prevladavaju bijela vina. Svježa i pitka, korčulanska vina pružiti će vam istinski doživljaj juga.

POŠIP – svjetski raritet kojemu se točno zna porijeklo i jedno od prvih bijelih vina Hrvatske zaštićeno zakonom. Uzgaja se u središnjem dijelu otoka, oko Smokvice i Čare. Vino je slamnato-zlatnožute boje, visokog alkohola, te punog i osebujnog okusa

RUKATAC – vrhunsko bijelo suho vino koje se proizvodi od autohtone sorte grožđa maraština. Ovo elegantno južnjačko vino visoke koncentracije alkohola ima izraženu sortnu aromu, osebujan cvjetni miris te punoću okusa koja se dugo zadržava u ustima i koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnima.

GRK – nije poznato je li ime dobilo zbog profinjenog gorkastog okusa ili po Grcima koji su ovdje zasadili prve njegove čokote. Grk je suho vino izrazite osobnosti prepoznatljive po svijetloj boji sa zlatnim odbljescima, naglašenoj sortnoj aromi i plemenitom bukeu.

PLAVAC – na Korčuli se, uz poznatija bijela vina, proizvode i visokokvalitetna crna vina od kojih najviše Plavac. Ovo vatreno južnjačko vino, ljubičastocrvene boje, uglavnom je suho i jako, više ili manje trpko. Plavac je oduvijek bio piće i hrana običnoga težaka i ribara, ali i ukras najluksuznijem stolu.

PROŠEK – specifično desertno vino pravi je užitak za nepca koja preferiraju slatka vina. Tradicionalno se proizvodi od presušena grožđa autohtonih sorti. Izvrstan je prošek od bobica pošipa. Najčešće sadrži visok postotak koncentracije alkohola, prekrasnog je bukea i izrazito sladak.

Predlažemo Vam da svoju vinsku pustolovinu na Korčuli započnete u srcu otoka, Smokvici, do čijih bogatih vinograda pošipa vodi pješačka i biciklistička staza. Ondje ćete otkriti i spomenik pošipu, na mjestu gdje je sredinom 19. stoljeća pronađena prva loza ove sorte.

Čara koja je odmah do, još je jedna nezaobilazna stanica na vinskoj karti otoka. Ovo drevno vinogradarsko mjesto broji oko 700 žitelja, a niz južne padine brijega koji se nad njom uzdiže, prostiru se plodni vinogradi pošipa.
Osim Smokvice i Čare, svakako posjetite Lumbardu na krajnjem istoku otoka i otkrijte mjesto rođenja slavnog korčulanskog vina grk. To je sorta koja uspijeva u pješčanim vinogradima lumbardijskog polja, a odlikuje je bogat i skladan okus te plemeniti buke. I može se degustirati i kupiti isključivo na Korčuli.

Na otoku je preko 25 vinskih podruma koji će vam ponuditi jedinstvenu priliku da kušate vina na samom izvoru.

Također, ne propustite vinske festivale na otoku Korčuli. U gradu Korčuli sredinom srpnja, u Lumbardi svake druge nedjelje u srpnju i kolovozu, a u Smokvici krajem srpnja i početkom kolovoza održavaju se Dani pošipa kada posjetitelji čašama posjećuju vinarije u Smokvici i Čari i uživaju u Noći vina uz gourmet specijalitete i vinsku ponudu.

© Copyright 2023 Apartments Rotim - All Rights Reserved - Web by: Frlan Media