Apartmani Rotim - Gastro vodič

Naš smještajni objekt nalazi se na obali poluotoka Danca na početku Prižbe, odakle se pruža prekrasan pogled na more i male nenaseljene otoke koji se nalaze točno ispred jer smo na samom vrhu poluotoka ...

Gastro vodič

Korčula je vrijedna višednevnog istraživanja brodicama, biciklima, pješačenjem i automobilom gdje možete upoznati sjajne vinare, te jesti sitnice za koje niste mislili da postoje..

Samo 7 restorana u cijeloj Hrvatskoj ima Michelinovu zvjezdicu. Jedan od tih se od 2020. godine nalazi i na našoj Korčuli.

LD - Korčula

Lešić Dimitri Terrace je dalmatinsko-mediteranski restoran na čelu sa chefom Markom Gajskim, a nalazi se u samom gradu Korčuli u Lešić Dimitri hotelu palači koja se nalazi na sjevernom dijelu šetnice staroga grada koja gleda prema poluotoku Pelješcu i najuglednija je korčulanska gastronomska kuća.

Osim atraktivnosti same palače, koju još nazivaju i biskupovom palačom i potječe iz 18. stoljeća, popularnost svakako duguje maštovitim kombinacijama tradicionalnog i suvremenog, kombinacijama vrhunskih namirnica chefa Marka Gajskog te odličnoj vinskoj listi vina Dražena Matkovića.

Preporučamo: Sipa a la LD, Jakobove kapice sa cvjetačom i šafranom, riblji file na grilu s rižotom od aromatičnog otočkog bilja, carpaccio od grdobine .

KONOBA MATE - Pupnat

Konoba Mate nalazi se u Pupnatu i može se pohvaliti prestižnom oznakom Bib Gourmand Michelin. Ta je oznaka zapravo odlična ocjena za omjer kvalitete i cijene. A dodjeljuje se konobama i restoranima koji nemaju uvjete za Michelinovu zvjezdicu, budući ne nude komplicirana jela i ne oslanjaju se na estetiku i izgled restorana. Ali zato nude vrhunsku hranu te prednjače u jednostavnosti i kvaliteti pripreme.

Inače konoba Mate je jedan od najpoznatijih otočnih restorana s preko 20 godina dugom obiteljskom tradicijom,

Biljana Milina, poznatija kao čarobnica Biba prava je čarobnica u stvaranju slastica. Izdvajamo samo neke: tortica sa sladoledom od tamnog piva, čokoladna torta s crvenim paprom, praline s punjenjem od bosiljka.

Gotovo sve namirnice proizvode sami, uzgajaju povrće, rade marmelade, a od kojih su posebno zanimljive one od ružinih latica, zelenih poma te lumbardijskog grejpa i kivija.

Imaju svoje kozliće, rade domaću tjesteninu, a posebno je hvaljena peka od kozlića i teleći obrazi. Zanimljivost je da u ponudi nemaju ribu već samo mesna jela.

KONOBA ALBERT - Zavalatica

Konoba „Kod Alberta“, meni osobno najdraža, nalazi se u maloj uvali Zavalatica u mjestu Čara. To je mala obiteljska konoba sa čije se terase pruža divan pogled na nebo, morsku pučinu i dio uvale. Dok čekate jelo, možete se čak spustiti par stepenica i rashladiti u kristalno čistom moru jer se konoba nalazi na samoj obali.

U ovoj konobi, koja je najpoznatija po svojim ribljim specijalitetima uvijek možete računati na frišku ribu i morske plodove koje pripema vlasnik i glavni chef Albert. On će Vam rado pokazati i ulov dana, preporučiti što da izaberete, a možete i sami gledati kako na gradelama priprema Vaš obrok. Nude i dobar izbor mesnih jela te rižota i tjestenine, a ja svakako preporučam tradicionalni korčulanski specijalitet – žrnovske makarune koji se izrađuju ručno.

Od vina nikad nećete pogriješiti s lokalnim Pošipom, ipak ste u Čari.

Svake godine naša obitelj sezonu završava u toj konobi, uz jastoga i žrnovske makarune, koje od srca preporučamo svima. Cijene su pristojne, a ljubaznost obitelji koja vodi konobu Albert će vas uvijek vraćati.. Kao šta vraća nas već godinama.

KONOBA BATA – Vela Luka

Konoba Bata nalazi se u Vela Luci. Na lijepoj terasi koja ima pogled na park i Rivu, možete uživati u ukusnim jelima. U ponudi imaju i mesna i riblja jela, te razne tjestenine, a koja su sva podjednako ukusna, tako da nećete pogriješiti niti ako naručite čevape, niti ako naručite škampe na buzaru. A ponovo preporučamo Pošip iz Čare.

RESTORAN RIVA 1 - Prižba

Restoran Riva 1 nalazi se na našoj Prižbi na samoj Rivi u središnjem dijelu uvale Prižba i od nas je udaljen 1 km. Ispred restorana je i privez za čamce i jahte, tako ako ste i u „morskom“ prolazu, možete privezati svoj brod i svratiti.

U ponudi imaju tradicionalne dalmatinske specijalitete od svježe ribe i mesa, te specijalitete od tjestenine, najviše bazirane na talijanskim receptima. Uz to, u ponudi imaju i tradicionlanu peku od kojih svakako preporučujemo onu janjeću. Vlasnik restorana Danny također je i glavni kuhar, a što posebno podiže kvalitetu usluge i ponude. Obiteljska topla atmosfera i gostoljubivost su ono što ih čini jednim od najposjećenijih restorana na ovom dijelu Korčule. Virtual Tourist im je dodijelio 5 zvjezdica za kvalitetu hrane, prezentaciju i cijene.

BLATSKA LUMBLIJA – recept star 200 godina, okus tradicije i kolač sjećanja

Izvorna blatska slastica, a koja se isključivo radi u Blatu, postala je pravi hit među turistima posljednjih godina. Čak je pokrenut i projekt njene zaštite izvornosti, odnosno geografskog porijekla.

Legenda koja se veže uz blatsku lumbliju je izuzetno romantična i malo tužna. Dakle, za vrijeme Napoleona i francuske okupacije, to je bilo oko 1800. godine, mladi Francuz došao je u Blato i tu upoznao prelijepu blajku u koju se zaljubio. Kad se morao vratiti doma, od svih sastojaka što je imao, napravio joj je kolač i rekao n'ublie pas (ne zaboravi me), a ono što je ona čula bila je lumblija.

Lumbiju na otoku i dan danas tradicionalno rade na blagdan Svih Svetih, u sjećanje na najmilije i onih kojih više nema.

Sastojci su orasi, bademi, grožđice, od začina muškatni oraščić, klinčić i cimet, a od ostalih sastojaka tu su još rakija anižeta, rogačica, orahovac i najvažniji sastojak varenik – kuhani mošt. Lumblija je odlična za konzumaciju sve do mjesec dana od pravljenja.

Lumlija nije samo kolač, ona je zapravo priča koja govori o tradicionalnom načinu otočkog življenja, o bojama, okusima i mirisima, a sve prožeto dubokim osjećajima i romantikom.

Lumblija turistima nosi i jedinstvenu poruku – „ne zaboravi me“. Zato se kod nas svi i vraćaju.

© Copyright 2023 Apartments Rotim - All Rights Reserved - Web by: Frlan Media