Apartmani Rotim - Povijest

Naš smještajni objekt nalazi se na obali poluotoka Danca na početku Prižbe, odakle se pruža prekrasan pogled na more i male nenaseljene otoke koji se nalaze točno ispred jer smo na samom vrhu poluotoka ...

Korčula - jučer - danas - sutra

POVIJEST OTOKA

Korčula je bila naseljena još od prapovijesti, a o čemu svjedoče nalazi iz kamenog doba otkriveni u Veloj Spilji kraj Vela Luke, a koji se danas čuvaju u zbirci Centra za kulturu Vela Luke.

U 4. st. Pr. K. Grci osnivaju koloniju na Korčuli te je nazivaju Korkyra Melaina ili Crna Korčula. Pod vlašću Rimljana otok se zove Korkyra Nigra. Atribut „Melaina“ odnosno „Nigra“ ovaj predivni otok zahvaljuje upravo bujnoj mediteranskoj vegetaciji, prvenstveno šumama hrasta crnike i bora.

Vec 1214. godine spominje se Statut otoka Korčule, najstariji pisani pravni dokument u ovom dijelu Europe. Statutom su uređeni međusobni odnosi otočkog stanovništva, a niz odredbi odnosi se na brodogradnju, poljoprivredu, trgovinu i ostale svakodnevne životne potrebe žitelja otoka.

Istočni dio otoka Korčule čuven je po svom kvalitetnom kamenu koji je korišten u gradnji Dubrovnika, ali i ljepotice – grada Korčule – jednog od najljepših srednjovjekovnih gradova na Mediteranu. U Korčuli se nalazi i kuća svjetskog putnika i moreplovca Marka Pola kojeg su Genovežani zarobili 7. rujna 1298. godine kada su se s Mlačanima sukobili u pomorskoj bitci ispred grada Korčule.

OTOK DANAS

Korčula je nadaleko poznata po svojem bijelom grožđu i vrhunskim bijelim vinima, To su vina autohtonih sorti Grk, čiji su vinogradi smješteni na pjeskovitim terenima uz Lumbardu, i Pošip – kojega uzgajaju u Smokvici i Čari. Od kulinarskih specijaliteta posebno su omiljeni žrnovski makaruni, korčulanski klašuni i blatska lumblija.

Otok Korčula poznat je i po čuvenom folkloru, osobito mačevnim plesovima. U Korčuli se pleše Moreška, a u Žrnovu, Pupnatu, Čari, Smokvici, Blatu i Vela Luci Kumpanija, Otok Korčula domaćin je Festivala viteških igara na kojem se okupljaju izvođači mačevalačkih plesova iz cijelog svijeta.

Kanal između Pelješca i Korčule posebno je popularan među jedriličarima na dasci, popularnim surferima, zbog pogodnih vjetrova. Nautičari zaklon mogu potražiti u mnogim uvalama, među kojima je najzaštićenija Vela Luka gdje je prošle godine sagrađena nova ACI marina te marina u gradu Korčuli.

© Copyright 2023 Apartments Rotim - All Rights Reserved - Web by: Frlan Media